skip to Main Content
З питань реклами на сайті або співпраці звертайтесь:
Прайс Вакансії

Зі всієї України на ярмарку здивували вінничан смакотою

Вчора відзначали День фермера. З нагоди свята на площі Василя Стуса у Вінниці відбулася Всеукраїнська виставка-ярмарок ремісничої (крафтової) продукції. На ній були представлені понад 40 виробників з Вінниччини та інших регіонів України. Наприклад, Хмельниччини, Полтавщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Житомирщини.

гості ярмарки дегустують одеське вино та вінницьку камбучу

Стає більше сімейних господарств

Виробники крафтових товарів пропонували придбати молочну, м’ясну, рибну продукцію, фрукти, овочі, хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, мед, вина та інші натуральні продукти, навіть квіти.

Фермери формують ринок продуктів, створюють робочі місця, підтримують громади, впроваджують інновації, забезпечують значну частину сільськогосподарської продукції області. Особлива подяка сімейним господарствам, які тримають разом і бізнес, і родину, – зазначила на відкритті свята перша заступниця голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

І справді, легко було помітити, що на ярмарку чимало продавців працюють сім’ями. Вони розвивають локальне виробництво у невеличких пекарнях, цехах чи фермах.

Розмаїття смаків та рецептури

Крафтові солодощі, мед, вінницьке морозиво, натуральні олії, випічку, вино із сонячного Півдня України, камбучу з фруктів та коріння, сушені смаколики з овочів та фруктів привезли виробники.

А ще – різноманітні соуси до м’яса та риби. Їх, наприклад, презентувало господарство «Кучерява фермерка». Власниця Катерина розповіла, що переїхала із міста у село Клекотина на Жмеринщині. І тепер вирощує на своїй фермі 32 різних сорти гібридів перцю:

Халапеньо, хабанеро вирощуємо, солодкий перець. П’ятий рік займаємося фермерством, а переробкою – лише починаємо, – розповіла Катерина.

Оригінальні, смачні та корисні хлібобулочні вироби справді вражали. Адже тут був не лише традиційних хлібчик, а з сухофруктами, з пророщеного зерна, з насінням. А пекар із Ружина, що на Житомирщині, пан Віктор, розповів, що їхній хліб – особливий, адже виготовляється майже, як у давнину:

Борошно для нашого хліба перемелюється на жорнах. І тому це корисний продукт.  Адже сучасна біла мука – це один крохмаль. А наше борошно дозволяє випікати хліб для здоров’я і краси. І він цілий тиждень смачний та свіжий, не буде сипатися.

З Хмельниччини привезли солону та копчену рибку Ніна з чоловіком Віталієм. Вони разом готують таку смакоту до продажу, а сам чоловік – затятий рибалка.

Халумі, качота, сулугуні…

А яке розмаїття сирів тут представили  – справжні гурмани точно оцінили. Від традиційних до авторських, був навіть безлактозний сир. Сімейна ферма на Літинщині виробляє сир  із козячого молока:

У господарстві утримують 180 кіз, 80 із них дійних. Займаємося виробництвом продукції чотири роки, – розповіла Валентина.

Представники сімейної молочної ферми «Господар», що знаходиться у селі Курилівці (Жмеринський район), розповіли, що тримають корівок і виробляють крафтові сири:

Є різні види у нас: халумі, рікота, сулугуні, качота, різні рулети, – розповідає про свою продукцію Анатолій.

Народні майстри також тут

Родзинкою свята стала локація традиційних ремесел Вінниччини. Художні вироби з деревини продавав, показував та радо по них розповідав майстер з Тульчинщини Анатолій:

Це береза, ясен, явір (або клен ясенелистий), бархат амурський, – розповів чоловік про породу деревини, з якої виготовляє такі вироби.

А ще тут були знані та молоді майстри з рогозоплетіння, соломоплетіння, лозоплетіння, гончарства, художнього різьблення, вишивки, народної ляльки, традиційних та сучасних прикрас.

Читайте також:

На вінницькому ярмарку продають навіть трави відьми

Якими є ціни від виробників на сільськогосподарському ярмарку у Вінниці

Оксана НІКІТІНА, «СічНьюз», фото авторки

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top